Den øvre verden PDF Skriv ut E-post

 

-Men sjamanene reiser også oppover på himmelreiser?
-Det kalles å dra til den øvre verden. Kroppen blir igjen på jorda, mens frisjelen drar oppover på himmelstien.

-Hvordan går man så fram når intensjonen er å utforske himmelstien?
-Man tar sats og drar avsted.

-Her og nå, som f. eks. innefra i et hus?
-Ja, mine fleste reiser har gått fra hus.

-Man hopper jo ikke gjennom taket?
-Jo, frisjelen går gjennom taket, så å si, om det er nødvendig. På et øyeblikk er den er ute av huset, på et øyeblikk oppe på fjelltoppen. Her gjelder det å orientere seg ut fra et høyt punkt i naturen, og videre opp himmelstien.

-Kan du beskrive hvordan man kommer i gang.
-Tenk på et høyt fjell, et sted du har vært. Legg deg så ned på gulvet, lukk øynene og forflytt deg til fjelltoppen. Så kan du sende frisjelen av sted.

-Trenger man å ha en som trommer tilstede?
-Det er en fordel. Trommen gir kraft til frisjelen, gir rytme til dyret du rir.

-Rir man kraftdyret oppover?
-Det kan man gjerne. Man kan ri det så langt som kraftdyret eller fuglen kommer. Men ett sted må du over i himmelmytologien for å komme videre oppover. Ingen trær vokser inn i himmelen, sies det. Ingen ørner kan fly dit opp heller.

-Hvordan finner man himmelveien?
-Å dra ut på himmelstien er i retning oppover, på en himmelstige, et tau, en lysstråle eller på regnbuen. Den samiske sjamanen heter noaide. Flyvernaoider er kjente saker fra samisk sjamanisme. Kvinnelige sjamaner er sterkest i luften, sies det, mens menn er sterkest i jordas indre, man er altså sterkest i sin motsetning.

-Hva møter man der? 

-De himmelske lærerne. De er guden med mange fjes og ingen faste navn. Vi kan nok feste oss med et navn, om det trengs. I alle fall en stund, men vi vet at læreren egentlig er navnløs. Den Øverste Læreren er navnløs. Å krangle om det rette navnet og den sannese læren blir lett et kav, som kan oppstå mellom rettroende i forskjellige trosretninger og religioner. Kirker og sekter står mot hverandre på grunn av dette. Det er som om de øver seg opp i fanatisme og noen kjemper til siste slutt for å få rett i sine egne feiltagelser, at de har funnet navnet på og evangeliet til den eneste guden og at de andre er duster og kommer til kort i sin visjon. De fleste som kjefter på sjamanismen tror at vi bare snakker om kraftdyr og jordkrefter. Men sjamanismens himmelvei er like gammel som menneskeheten, og den kan krone den som vandrer der. Man kan si at alle andre himmeveier bygger på samme gamle oppstigningsveien som fantes der fra før. Men de som er bundet fast til dogmer om en lærer/gud kan finne det vanskelig å se bakenom, til guden med tusen ansikter og ingen navn.

 

Kommentarer (2)Add Comment

Skriv kommentar
mindre tekstfelt | større tekstfelt

security code
Skriv inn bokstavene ovenfor i tekstfeltet nedenfor


busy
 


Kopirett © Tre Bjørner Forlag 2022. Redaktør: Ailo Gaup.

Host: Kvisvik Nettutvikling